Avukat hangi işleri yapamaz?
Avukatlık Mesleğiyle Bağdaşmayan Faaliyetler: Avukatlık Kanunu’nun 11. maddesi: Aylık ücret, yevmiye veya tazminat gibi bir ücret karşılığında yapılan hiçbir hizmet veya görev, sigortacılık, tacirlik veya sanatkarlık gibi bir ücret karşılığında yapılan hiçbir faaliyet, avukatlık mesleğiyle bir araya getirilemez.
Avukat başka bir işte çalışabilir mi?
“Zorunlu sigortaya tabi bir faaliyetin yürütülmesi, avukatlık mesleğinin icrası ile fiilen çelişmediği takdirde, avukatlık mesleğinin icrası ile çelişmez.
Avukatlar 2 meslek yapabilir mi?
(Değişik: – 4667/30 md.) Avukatlar, aynı hukuk bürosunda birlikte veya avukatlık ortaklığı şeklinde de mesleki faaliyetlerini yürütebilirler. İşbirliği, aynı baroya kayıtlı birden fazla avukatın bir hukuk bürosunda mesleki faaliyetlerini yürütmesidir. Bu derneğin tüzel kişiliği yoktur ve yapılan iş ticari sayılmaz.
Avukatların ticaret yapması yasak mı?
Kapsam: Avukatlar aşağıdaki işleri yapamazlar: A) Tacirlik (TK. 14/1, 11/I, 12, 13) (53); B) Sanatkârlık (TK. 17); C) Sigortacılık (TK. 12/1, 12) (54); (51) T.B.M.M.
Avukat başka ne iş yapabilir?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 12/f maddesinde: “Anonim şirket, limited şirket veya kooperatif ortaklığı, yönetim kurulu başkanlığı, üyelik ve denetçilik, limited şirketlerde komandit ortaklık, avukatlık mesleği ile bağdaşan mesleklerdendir.” denilmektedir.
Avukatlar ne kadar maaş alıyor?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 35. maddesine göre, anonim şirketlerde çalışmak zorunda olan sözleşmeli avukatların ücreti 32.000 TL’ye çıkarıldı. Gerçek ve tüzel kişilerin sözleşmeli avukatlarına ödeyecekleri aylık avukatlık ücreti ayrı bir maddeyle düzenlenerek 25.000 TL olarak belirlendi.
Avukat başka şehirde ofis açabilir mi?
Hukuki sorunlarla karşılaştıysanız endişelenmeyin. Avukatınızın sizinle aynı şehirde olması gerekmez. Yani; avukatınızın bulunduğu il önemli değildir: Yasalarımıza göre avukatlar kayıtlı oldukları baronun bulunduğu il dışında görev ve dava kabul edebilirler.
Avukat sosyal medya kullanabilir mi?
Avukatlar, mesleki kimlikleriyle ilişkilendirilebilecek şekilde yaşamları, gelirleri ve mesleki faaliyetleri hakkında reklam paylaşamazlar.
Adliye stajında ücret alınır mı?
Zorunlu stajlarını tamamlayan stajyerlere asgari net ücretin %30’u ödenir. Stajyerin staj maaşından yasal kesinti yapılmaz.
Avukatlar cumartesi çalışır mı?
Hukuk ve danışmanlık büromuz hafta içi 09:00-18:00 arası, cumartesi günleri 12:00-18:00 arası açıktır. Pazar günleri tüm gün kapalıdır. Çalışma günleri ve saatleri avukatın adliyede bulunduğu gün ve saatlere göre değişiklik gösterebilir.
Hukuk bürosu mu avukatlık bürosu mu?
Resmi belgelerde kullanımı: Birçok resmi belge ve yasa, büyük hukuki yapılar için “hukuk bürosu” terimini tercih ederken, avukatların özel ofisleri “hukuk bürosu” olarak adlandırılmaktadır.
Avukat yanında çalışanlara ne denir?
Paralegal ne demektir? Paralegal; Avukatın üstlendiği davaları takip eden, icra dosyalarını düzenleyen, adliyeye giderek dava konularıyla ilgilenen ve avukatın yapacağı işlemlerde avukata yardımcı olan kişidir. Avukatın sekreterlik, danışmanlık ve asistanlık görevlerini yerine getirirler.
Avukatlar hangi meslekleri yapamaz?
Avukatlık mesleği ile birleştirilebilen ve birleştirilemeyen faaliyetler Avukatlık Kanunu’nun 11 ve 12. maddelerinde sayılmıştır. Aylık, maaş, yevmiye veya tazminat gibi ödemeler karşılığında yapılan herhangi bir hizmet veya görev, sigortacılık, tüccarlık veya esnaflık veya mesleğin onuruyla bağdaşmayan herhangi bir faaliyet avukatlık mesleği ile birleştirilemez.
Avukatlar silah taşır mı?
ATEŞLİ SİLAHLAR, BIÇAKLAR VE DİĞER ALETLER YÖNETMELİĞİ’ne göre “Ateşli silah taşıma ruhsatı verilebilecek diğer meslek grupları” arasında Baro’ya kayıtlı avukatlar da yer aldığından, Baro’ya kayıtlı olmamaları durumunda gerekli belgeleri tamamladıktan sonra silah taşıma ruhsatı almalarına engel bir durum bulunmamaktadır.
Avukat bir şirkette sigortalı çalışabilir mi?
Bu, aylık danışmanlık esasına göre belirli bir ücret karşılığında ücreti ödenen bir sözleşmeli avukat bulunarak ve onunla bir avukat-müvekkil sözleşmesi yapılarak veya bir avukatın o firmada sigortalı olarak çalıştırılmasıyla gerçekleştirilebilir.
Avukat ne yapmaz?
Avukat, anlaşmazlıkların başlangıcından mahkeme aşamasına ve hakların iddiasına kadar geçen süreçte insanları temsil eder. Avukat sadece ticari ve hukuki anlaşmazlıkları ele almakla kalmaz, aynı zamanda hukuki konularda hukuk danışmanı, mahkeme katibi, hakem, arabulucu, icra memuru, davacı ve noter rollerini de üstlenebilir.
Avukatlar sosyal medya kullanabilir mi?
Sosyal medyayı kullanırken yasal yükümlülüklere, mesleki ve etik kurallara uymakla yükümlü olduklarının bilinciyle hareket ederler. Katkılarında toplumda mesleğe olan güveni zedeleyebilecek davranışlardan kaçınırlar.
Avukatlığa engel haller nelerdir?
I- Avukatlık mesleğine girmeye engel suçlar; zimmet, gasp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına müdahale ve suçtan veya kaçakçılıktan doğan kara para aklama suçlarından mahkûmiyete uğramış olmaktır.
Avukata hangi hallerde disiplin cezası verilir?
Avukatlık Kanunu’nun 134. maddesinde de; “Avukatlık mesleğinin şeref, âdet ve gelenekleri ile meslek kurallarına uymayan fiil ve davranışlarda bulunanlar ile mesleki faaliyetin ifası sırasında görevlerini yerine getirmeyen veya görevinin gerektirdiği dürüstlükle bağdaşmayan hareket ve davranışlarda bulunanlar hakkında bu Kanunda yazılı disiplin cezaları uygulanır.” hükmü yer almaktadır.