Bağlayıcı kaynaklar nelerdir?
Asıl (bağlayıcı) kaynaklar; Yazılı kaynaklar anayasa, kanunlar, cumhurbaşkanlığı kararnameleri, uluslararası antlaşmalar, tüzükler ve genelgeler, yazılı olmayan kaynaklar ise örf ve adet hukukudur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrindir.
İdari yargının kaynakları nelerdir?
Anayasa, idari hukukun en önemli kaynağıdır. Anayasadan sonra idari hukuk tüzükleri, düzenleyici yasalar, kanunlar ve yönetmelikler sıralanır. Elbette, bu hukuk alanının kaynakları arasında yargı emsalleri ve idari uygulamalar da yer alır.
Yargı kararı bağlayıcı kaynak mıdır?
h- İçtihatların birleştirilmesiyle elde edilen kararlar Mahkemelerin yargılama sonucunda verdiği kararlardan ortaya çıkan hukuk kurallarına içtihat denir. Mahkeme kararları genellikle yardımcı hukuk kaynağı sayılır ve bağlayıcı değildir.
Yardımcı kaynaklar nelerdir?
Kaynaklar: fıkıh (mahkeme kararları), doktrin (bilimsel öğreti ve görüşler), yorumlar, monografiler.
Vergi hukukunun bağlayıcı kaynakları nelerdir?
Vergi hukukunun bağlayıcı kaynakları; Anayasa, kanunlar, kanun hükmünde kararnameler, uluslararası vergi anlaşmaları, Bakanlar Kurulu kararları, genel düzenleyici işlemler, tüzükler, yönetmelikler, Anayasa Mahkemesi kararları ve birleştirici içtihat kararlarından oluşur.
Herkes için bağlayıcı olmayan bilgi kaynakları nelerdir?
İnsan bu üç kaynakla çalışarak bilgi edinir. Ayrıca sezgi, rüya, keşif ve ilham gibi herkes için bağlayıcı olmayan öznel bilgi kaynakları da vardır. Ancak İslami bilgi anlayışında sezgi, rüya, keşif ve ilham evrensel olarak geçerli olmayan kişisel bilgi kaynaklarıdır.
İdari işlem türleri nelerdir?
İdari işlemlerin genel özellikleri nelerdir? Sorumluluk işlemi. Yardımcı yetki – takdir yetkisi. Zımni işlemler.
İdare hukukunun temel ilkeleri nelerdir?
İdari hukukun ilkeleri şunlardır: Hukukun üstünlüğü ilkesi. İdari hukukun en önemli ilkelerinden biridir. … Refah devleti ilkesi. … 3. Eşitlik ilkesi. … İdarenin yasallığı ilkesi. … Merkezi yönetim – yerinden yönetim ilkesi. … İdari dürüstlük ilkesi.
İptal davası nedir?
İptal davası; İdari hukukta, hukuka aykırı olduğu iddia edilen idari işlemlerin geriye dönük olarak ortadan kaldırılmasını amaçlayan idari işlemlerdir.
İdare Mahkemesi kararları bağlayıcı mıdır?
Anayasamızın 138. maddesinin dördüncü fıkrasında: “Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir şekilde değiştiremez veya bunların yerine getirilmesini geciktiremez.” hükmü yer almaktadır. Hükümler fiyata dahildir.
Yargıtay kararları bağlayıcı mıdır?
Anayasa Mahkemesi kararları gibi, tüm nihai mahkeme kararları herkes için bağlayıcıdır. Yargıtay 6 Mart 1868’de kurulmuştur, 155 yıllık bir geçmişe sahiptir ve yargının en yüksek temyiz organıdır. Tüm üyeleri alanlarında uzman ve deneyimli kıdemli yargıçlardır.
Tali kaynak bağlayıcı mıdır?
Bir ayrım da yapılabilir. Orijinal (birincil) hukuk kaynakları, uyulması gereken bağlayıcı hukuk kaynaklarıdır. Yardımcı (ikincil-tamamlayıcı) hukuk kaynakları, bağlayıcı olmayan ve uyulması gerekmeyen, ancak yalnızca hukuki uygulamayı destekleyen ve yönlendiren hukuk kaynaklarıdır.
Hukuk bağlayıcı kaynakları nelerdir?
Bunlar bağlayıcı olan ve uyulması gereken yasal düzenlemelerdir. Birincil kaynaklar birçok yasal hükmü içerir. Anlaşmalar, yasalar, yönetmelikler ve tüzükler hukukun birincil kaynaklarıdır. ve teoriler-bilimsel içtihatlar ve mahkeme kararları-yargısal içtihatlar ikincil kaynaklardır.
2 kaynaklar nelerdir?
Kaynaklar ikiye ayrılır: 1- Birincil kaynaklar (birinci el kaynaklar): Olayın yaşandığı zamana ait kaynaklardır. 2- İkinci el kaynaklar: Birincil kaynaklardan yararlanılarak oluşturulan kaynaklardır.
Yardimci kaynak ne demek?
Yardımcı kaynaklar, ders kitaplarındaki konuların tamamını veya bir kısmını daha ayrıntılı olarak ele alan kaynaklardır [15].
Bağlayıcı ne demek hukuk?
Bağlayıcılık, bir yasal normun muhataplarını belirli bir davranışı yapmaya veya yapmamaya zorlaması durumunda ortaya çıkar. Geçerlilik, yasal sonuçları üretmek için gerekli koşulları karşılayan norm tarafından edinilen niteliktir. Adalet, belirli bir yasal sistemin ilham verdiği ideallere yanıt verme yeteneğidir.
Tali kaynak bağlayıcı mıdır?
Bir ayrım da yapılabilir. Orijinal (birincil) hukuk kaynakları, uyulması gereken bağlayıcı hukuk kaynaklarıdır. Yardımcı (ikincil-tamamlayıcı) hukuk kaynakları, bağlayıcı olmayan ve uyulması gerekmeyen, ancak yalnızca hukuki uygulamayı destekleyen ve yönlendiren hukuk kaynaklarıdır.
Dolaylı kaynaklar nelerdir?
Ceza hukukunun kaynakları iki kategoriye ayrılır: “doğrudan kaynaklar” ve “dolaylı kaynaklar”. Doğrudan kaynaklar uluslararası anlaşmalar, anayasa ve yasalardır. Dolaylı kaynaklar karşılaştırmalı hukuk, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları, Anayasa Mahkemesi kararları, Yüksek Mahkeme kararları ve doktrindir.